ساحل عبادت از حضرت آیه الله بهجت(ره)
آنچه پیش رو دارید، پاسخهای شفاهی عارف بزرگ حضرت ایت الله العظمی بهجت(ره)است كه به شما خوانندگان گرامی تقدیم میشود.
خوابم زیاد و نماز صبحم را در آخرین دقیقه میخوانم، چه چاره ای كنم؟
كم آب بخورید. [خوردن آب زیاد، مایعات و مصرف ماست و دوغ در شب موجب سنگینی خواب میشود.]
در اثر سجده زیاد، گاهی علامت مهر بر روی پیشانی میماند، ایا این حالت ریا محسوب میشود؟
سجده طولانی از عباداتی است كه كمر شیطان را میشكند. اما كسی كه سجده طولانی انجام دهد باید مواظب باشد كه مرتكب ریا نشود. بعد از سجده باید جلو ایینه بایستد و ببیند ایا جای مهر در پیشانیاش نقش بسته است یا نه، اگر نقش بسته بود، مقداری بمالد تا به صفت رذیله مبتلا نشود1.
برای رفع تنبلی و كسالت در عبادات چه باید كرد؟
در اوقات نشاط، مشغول به عبادت مستحب شوید، و در اوقات كسالت اقتصار بر واجبات نمایید2. [یعنی در اوقات كسالت به همان واجبات اكتفا كنید.]
برای توفیق نماز شب چه كنیم؟
با قرائت آیه آخر سوره كهف و اهتمام به این امر و اگر علاج نشد، تقدیم بر نصف میشود3. [به نیت بیدار شدن ساعتی خاص، مداومت به قرائت آیه آخر سوره كهف نماید و اگر نتیجه نداد، نماز را قبل از نیمه شب به جا آورد.]
برادری دارم كه به هیچ وجه نماز نمیخواند و رفیق ناباب دارد و هرچه او را موعظه میكنیم گوش نمیدهد. لطفاً یك راه صریح نشان دهید؟
بعد از نماز جعفر طیار علیهالسلام، برای هدایتش دعا كنید و در سجده آخر برای این مقصد دعا نمایید و تباكی كنید (خود را به حالت گریه درآورید)4.
چه كنیم تا نماز صبح مان قضا نشود، چون گاهی نمازمان قضا میشود و ما ناراحت میشویم؟
كسی كه باقی نمازهایش را در اول وقت بخواند خدا او را برای نماز صبح بیدار خواهد كرد5.
برای ازدیاد محبت به حضرت ولی عصر (عج) چه كنیم؟
گناه نكنید و نماز اول وقت بخوانید.
حضرت امام خمینی رحمه الله در یكی از سفارشات اخلاقی خود فرمودند: نمازهای یومیه را در اوقات پنجگانه بخوانید. چگونه میتوان نمازها را طبق فرمایش ایشان در پنج وقت خواند. اگر شما خود از جهت اخلاقی در این زمینه نظری دارید بفرمایید؟
نماز را در یك وقت مشترك خواندن، مانعی ندارد. ولی اگر كسی بخواهد همه را وقت فضیلت بخواند، ظهر را كه اول وقت خواند، عصر را بعد از سه ساعت و عشاء را بعد از یك ساعت و نیم از مغرب گذشته، بخواند6.
برای دوری از ریا چه باید كرد؟
با عقیده كامل، اكثار «حوقله» كند (یعنی زیاد بگوید: لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم).
گاهی اوقات در عبادات ریا میكنم و بعداً سخت رنج میبرم، علاج آن چیست؟
علاج این است كه ریا بكند، ولی اگر در مقابل، شاه و گدا است، ریا برای شاه بكند، فافهم ان كنت من أهله. [یعنی برای بندگان خدا ریا نكند بلكه عبادت را برای اینكه خدا ببیند انجام دهد].